Hoppa till huvudinnehåll

Svängrum

 • Merete Mazzarella

  Hur är man sann mot sig själv?

  09.08.2013Må bra
  I dag ställs många yttre krav på hur ett liv ska se ut - vilka val som är legitima och vem man ska ta hänsyn till. Men var i allt detta hittar man sig själv och sin egen väg, och när är det berättigat att välja sig själv framom andra? Och vad händer med en människa som inte är sann mot sig själv? Detta funderar vi på med författaren Merete Mazzarella.
 • Han tror han är bäst

  Självklart men svårt - att tala med sina närmaste

  02.08.2013Må bra
  Syskon som skyr varandra som pesten, vänner som sårat varandra djupt, släktingar i evigt krig. Att det kan vara så svårt, det som borde vara det allra naturligaste i nära relationer, nämligen att tala med sina närmaste. En av dem är den svenska regissören Maria Kuhlberg, som fick nog av sina morbröders stridigheter. Hon beslöt att bryta tystnaden mellan dem två, och göra en dokumentär av deras historia.
 • Trettonåring tog till krafttag mot mobbning

  26.07.20135Inrikes
  Det var i våras som 13-åriga Wenla Hohenthal fick nog. År ut och år in hade hon bevittnat mobbningen i Kotka Svenska Samskola, och talat med lärarna för att få bukt med den. Hon tyckte däremot inte att de gjorde tillräckligt, och beslöt att skriva ett brev till barnombudsmannen Maria-Kaisa Aula.
 • Svängrum

  Forskare: Slopa begreppet tolerans

  19.07.20135Inrikes
  Sociologen Veronika Honkasalo som forskar om ungdomar och mångkultur tycker att begreppet tolerans är problematiskt. – Det innefattar ett antagande om maktstrukturer, vem som tolererar och vem som blir tolererad. Vi säger t.ex. aldrig att vi tolererar finlandssvenskar, man applicerar alltid begreppet på något som kommer utifrån.
 • Lotta Backlund har lärt sig hålla tyst

  12.07.2013Kultur och nöje
  Lotta Backlund måste i ett skede välja mellan en karriär i politiken eller som underhållare och ståuppkomiker. Komedin vann, men i dag är hon noga med i vilka sammanhang hon släpper fram humorn.
 • Carl Haglund har lärt sig att sätta gränser

  05.07.20136Inrikes
  Försvarsminister som 33-åring, partiledare, tidigare europaparlamentariker, statssekreterare, tidningsgrundare och chefredaktör. Försvarsminister Carl Haglunds CV är lika lång som imponerande, och Haglund vill alltid göra bra ifrån sig.
 • barn på utflykt i skog

  Miljöangst leder ingen vart

  28.06.2013Inrikes
  Känner du ångest inför hur ditt liv och leverne påverkar klimatet? Känns det som att utsläppen bara ökar, samtidigt som ingen egentligen gör någonting? Då kan det hända att du har drabbats klimatångest.
 • barn på utflykt i skog

  Miljöangst leder ingen vart

  26.06.20131Inrikes
  Känner du ångest inför hur ditt liv och leverne påverkar klimatet? Känns det som att utsläppen bara ökar, samtidigt som ingen egentligen gör någonting? Då kan det hända att du har drabbats klimatångest.
 • För dykarna är soporna en guldgruva

  21.06.2013Inrikes
  I Finland slänger vi bort 120-160 miljoner kg mat per år - ca 20-30 kg per person. Sopdykarna Maria och Emmi tycker att det är skandalöst och hittar ofta sin middagsmat i butikskedjornas soptunna. Mer om sopdykande i Svängrum söndagen 23.6 klockan 11 eller på Arenan.
 • Nanette-Marie Forsström och Kira Schroeder

  Vad är en modern dödssynd enligt dig?

  14.05.20136Titta och lyssna
  Den gamla katolska listan på sju dödssynder är välbekant för de flesta, men vad skulle kunna vara en dödssynd idag i vårt samhälle? Vad innebär att det vara en god människa idag, och vilka normer eller förväntningar styrs vi av?

Del av serien