Hoppa till huvudinnehåll

Vi borde prata om Europa

 • "Vi vill vara självständiga - vad är problemet?"

  03.04.2014Utrikes
  Konflikten mellan Spanien och Katalonien trappas upp. Det handlar å ena sidan om identitet, språk och katalanernas rätt att själv ta beslut om frågor som gäller regionen, å andra sidan om en eventuell splittring i Spanien.
 • Janne Linberg är redaktör på Svenska Yle, arbetar mest med TV.

  Janne Lindberg: Vi borde prata om Ungern

  03.04.20142Utrikes
  "Ett ödesval för Ungern och Europa" beskrevs det som. Men nu talas det överraskande lite om det ungerska parlamentsvalet som äger rum på söndag.
 • Känner du igen Europas städer? Testa!

  24.03.2014Utrikes
  Är du geografinörd, Europavän eller älskar du att resa? Då ska du pröva denna frågesport.
 • Visste du det här om Europas gränser?

  24.03.20144Samhälle
  Ett hus som delas av en landsgräns. En stad som hör till två länder. Ett land som på ett sätt hör till Nordamerika. En kontinent med en svårt definierad gräns. Allt det här representerar Europa!
 • Hanna Tuomisto utomhus en höst

  Kött i labb bättre för naturen?

  10.03.20145Vetenskap
  För ett drygt halvår sen tillagades världens första hamburgare med ett kött som under tre månaders tid vuxit till sig i ett labb.
 • Krig?

  04.03.2014Titta och lyssna
  För några månader sedan kändes risken för ett krig i Europa relativt avlägsen. Nyhetssändningarna idag gör tyvärr frågan väldigt aktuell.
 • Middag i Europa

  03.03.2014Strömsö
  Hur har vi det med tidsuppfattning och sociala spelregler ute i Europa? Om man får en inbjudan till middag kl 19.00, när dyker man upp? Vi kollade med folk på Europas gator och torg.
 • Linda räddade Kaninklubben

  26.02.2014Utrikes
  Europa är fullt av eldsjälar som gör livet bättre för människorna på hemorten, utan att göra mycket väsen om sig själva. Vi letade reda på en sådan: Linda Graversen från Kaninklubben.
 • Pekka Palmgren och Janne Lindberg är redaktörer för Vi borde tala om Europa

  "Europa är fullt av spännande historier"

  24.02.20143Inrikes
  Eurokrisen har fått för mycket plats i den europeiska diskussionen, säger Pekka Palmgren, en av redaktörerna för serien "Vi borde prata om Europa". Europa är fullt av historier och dem har vi velat se närmare på. Moldavien är intressant av många orsaker, säger Janne Lindberg, seriens andra redaktör.
 • Vi borde prata om Europa

  Dags att prata om Europa

  24.02.2014Titta och lyssna
  I Europa skall vi under våren gå till val för att välja 751 parlamentsledamöter. Vi är en brokig skara människor - 44 stater av mycket varierande storlek, med olika ekonomiska förutsättningar och livssyn. Serien Vi borde prata om Europa tar tempen på vår världsdel.
 • Europa kör förbi USA i rymden

  19.12.20134Vetenskap
  Vem har större – USA eller Europa? Vems flyger längre? Vem är bäst, vah?! Det pågår en hård kamp mellan amerikanska NASA och ESA, den europeiska rymdorganisationen. Just nu har vi övertaget.
 • Människorna bland trojkor och groll

  13.12.2013Artikel
  Vad har en tjeckisk begravningsassistent, en tysk-finlandssvensk yrkessoldat, en moldavisk pensionär, en portugisisk sjuksköterska och en dansk-skotsk kock gemensamt?
 • Grekland - goda nyheter och dåliga

  12.12.20132Utrikes
  Kostas liv har förändrats dramatiskt under de två senaste åren. - Jag har slutat betala, säger han. - Banken, elbolaget, hyror... det är slut nu.
 • Raketbasen - fotoförbud och industrispionage

  05.12.2013Utrikes
  Det är mycket hysch-hysch på raketbasen i Kourou. Speciellt ryssarna är förtegna vad gäller Sojuzraketen. Den får vi inte filma från en viss vinkel, men jag gör det ändå - av misstag.
 • Europa utanför Europa

  04.12.2013Utrikes
  Det är hett - kring 40 grader celcius i skuggan. Här säljs exotiska frukter och radion spelar karibiska rytmer. Pepparn växer här. I ett café vid torget serveras franskt kaffe med croissant. Det är euron som gäller. Alla talar franska. Det som diskuteras är det kommande Europaparlamentsvalet .Vi befinner oss nära ekvatorn i Cayenne, Franska Guyana.
 • Tänker lilla Moldavien trotsa Ryssland?

  28.11.20131Utrikes
  På torsdagen inleddes ett toppmöte i Vilnius där Moldavien, Europas kanske fattigaste land, väntas välja sin framtida partner: EU eller Ryssland.
 • Fransman i Lappland

  28.11.2013Utrikes
  Ungefär var fjärde ung människa i Europeiska unionen är arbetslös, i vissa länder så många som två av tre. Vi träffade Guillaume Evenou för att intervjua honom för vår TV-serie Vi borde prata om Europa som sänds i Finland på våren 2014.
 • Kroatisk rockare snor kameran av Yle

  23.10.2013Kultur och nöje
  Gibonni är en av de mest folkkära rockmusikerna på Balkan. Fastän han lätt fyller en kroatisk stadion är han rätt okänd på våra breddgrader. Nu vill han nå ut till hela Europa - och börjar med att röva en dyr tv-kamera av Yle. Se videon!
 • Kroatien vill ha finländska pensionärer

  02.10.20134Utrikes
  Kroatien har varit EU-medlem sedan mitten av 2013. Det är mycket lättare för invånare från andra EU-länder att flytta till medelhavslandet än före EU-medlemskapet. En sak som kroatiska företagare inte är sena att försöka utnyttja.
 • Striden om Katalonien

  09.09.20132Utrikes
  - Vi har förlorat fem krig mot Spanien. Vi vill inte förlora ett till, säger Jordi Vazquez, en av separatisterna i Barcelona och fortsätter: men vi kommer inte att ge upp! Lita på det!