Hoppa till huvudinnehåll

Ta en virtuell tur i ett gammalt köpcentrum - så här ser Finland också ut

Tryck på 3D-modellen och rör dig framåt med piltangenterna. Om du använder telefon: zooma in med två fingrar. Ifall 3D-modellen inte laddas ordentligt öppna den i nytt fönster.

Det ålderstigna köpcentret ska förändras - men hur? Aktieägarna måste komma överens annars tar staden tillbaka tomten och ägarna mister allt. Besök det omtvistade stället och se vems framtid som är i vågskålen.

English version I Suomenkielinen versio

Det är ett av Finlands äldsta. Botbyhöjdens köpcentrum ligger vid östra centrum i Helsingfors och kallas Puhos (Puotinharjun ostoskeskus). Det här har hamnat i skuggan av det numera gigantiska köpcentret Itis och är i dag i relativt dåligt skick.

– Här samlas många olika människor. Det är en fin mötesplats för olika kulturer. Jag hoppas att det får finnas kvar, säger Sabah Abdulkadir som nyligen har öppnat en klädbutik i köpcentret.

Helsingfors stad äger tomten och hyreskontraktet går ut i slutet av år 2020. Före det måste ägarna enas om hur köpcentret ska utvecklas.

De fyra största ägarna till köpcentret är Hok-Elanto, Sponda, Ilmarinen och Kesko. Därtill finns uppemot 30 olika småägare, de flesta med invandrarbakgrund.

– Betongen betyder ingenting, säger Abdi Osman som har ett företag inom byggnadsbranschen.

Han tycker att den bästa lösningen är att riva det gamla och bygga nytt.

– Det har ingen betydelse att det här är en mötesplats för invandrare. Vi borde anpassa oss till finländarna. Ett eget köpcentrum är en dålig idé.

Välj vem du vill höra

När du navigerar runt i köpcentret via 3D-modellen här ovan får du själv bestämma vilka personers berättelse du vill höra. De som är markerade med en siffra har en videointervju.

Svenska Yle har i samarbete med Aalto-universitetet skapat en virtuell presentation av köpcentret och några av dess aktörer för att visa människorna som de stora besluten handlar om.

3D scanning: Aalto-universitetet
3D design: Olle och Tomten
Programmering: JCO Digital
Kamera: Twomuch

Se också tv-programmet Spotlight om köpcentrets osäkra framtid.

 • Teaterrecension: Kaos i korsun när vinterkriget blir business

  Lillanpjäs skjuter nyliberalistiska floskler i sank.

  Vad hade hänt om dagens företagsledare fått härja fritt vid fronten? På Lilla Teatern viner piskan över de nyliberalistiska flosklerna när gårdagens ideal möter dagens företagskultur i Vinterkriget – here we go again.

 • Smärre konkreta framsteg vid FN:s klimatmöte

  Deltagarna enades om att utvärdera enskilda nationer.

  De konkreta framstegen från FN:s två veckor långa klimatmöte verkar ha blivit små. De deltagande länderna kom överens om att nästa år utvärdera de enskilda nationernas ansträngningar.

 • Ekenäs IF:s B-pojkar besegrade Cocks i handboll

  EIF vann medett mål i Ekenäs bollhall.

  Ekenäs IF B-pojkar i handboll tog en ny seger i tävlingsserien på fredagen. Riihimäkilaget Cocks föll med en marginal på ett mål i Ekenäs bollhall.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle