Hoppa till huvudinnehåll

Via Tongåvan kan du stöda SOS-barnbyar

Alla barn kan inte bo i eget hem.

Många familjer i Finland har det svårt, bland annat på grund av ekonomiska svårigheter eller problem förorsakade av missbruk eller psykisk ohälsa. Barnen hamnar då ofta i kläm.

Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

Ta del av Radioteaterns hörspelsinstallation på din dator.

Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den veckra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier. Nu bjuder Radioteatern er på några av dem.

Nu på radio

Laddar program...

Låt som spelas

Laddar låt...
Senaste spelade låtar

Aktuella program i Radio Vega

Sång- och musikfesten i Karleby

Förbundskonserten i Karleby ishall i juni bjöd på en kavalkad av körmusik. De samlade dam- och manskörerna sjöng och Wegelius kammarstråkar spelade.
Torsdag 25.8 kl. 23.09

Kekkonen och jag

Kekkonen hade ett gott öga till vackra kvinnor, och intresset var inte sällan besvarat. Harriet Nyholm-Pasternak (bild) berättar. I studion sitter historikern Hanna Lindberg. Del 5/8.
Fredag 26.8 kl. 11.03

Varför misslyckades Finland i OS i Rio?

Vilken är toppidrottsenhetens roll och ansvar? Vad måste göras för att den finländska toppidrotten ska komma på fötter igen inför OS i Tokyo om fyra år?
Fredag 26.8 kl. 12.03

Vegas sommarpratare

Följ oss på Facebook och Instagram

Nyligen publicerat - Radio Vega

 • Marit Lindqvist: När mångfald blir enfald

  Tidningen Västra Nyland blir av med sin kulturredaktör.

  Västra Nylands kulturredaktör Camilla Lindberg har blivit uppsagd när tidningen skall spara in sex årsverken. Trots att KSF Media för ett år sedan signalerade att man ville satsa på den regionala kulturbevakningen.

 • Det visade sig att det går att leva också utan 13 mediciner

  1,5 år på sluten avdelning var vattendelare i livet.

  I ett och ett halvt år var Ann-Mari Lindberg intagen på sluten avdelning på Lappvikens sjukhus. Tiden inom mentalvårdsinstitutionen präglades av ångest, sorg och ensamhet. Nu återbesöker hon Lappviken och minns elbehandlingen och hur konst fick henne att känna sig normal.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.