Hoppa till huvudinnehåll

Thai-soppa

En smaskig thai-inspirerad skaldjurssoppa med sting.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ta bort tarmen på räkorna *. Häll olja, salt och peppar på ett stort stycke aluminiumfolie. Musslorna läggs i mitten, kammusslorna ovanpå. Överst läggs räkorna. Vik folien om skaldjuren på två sidor. Innan den tredje stängs, häll i lite vätska (vitt vin, torr vermouth eller vatten). Lägg paketet på ett ugnssäkert fat.
Ugnstid: 6-8 minuter i 250°C (tills musslorna öppnar sig).

Koka nudlarna i saltat vatten (tid: se paket). Häll finhackad ingefära i den heta fonden. Lägg de kokta nudlarna i en portionsskål. Lägg skaldjur, lite finhackad chili och kokta svarta bönor ovanpå. Lägg de färska kryddörterna i fonden och häll den heta fonden över nudlarna och skaldjuren.

* OBS! Man får kanske överväga hur ofta man konsumerar jätteräkor, tigerräkor eller scampin (olika namn för samma produkt) p.g.a. att odlingen och fisket av dem ställer till med en hel del miljöolägenheter. Vill man välja ett miljövänligare alternativ här kan man prova med t.e.x. stora ishavsräkor eller kräftor.
- YLE Nya medier, 5.4.2007 -

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi