Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakad frukt med mascarpone-kräm

Ett annorlunda och oerhört läckert sätt att göra fruktdessert.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vaniljsockret:
Skär vaniljstängerna i små bitar och kör snabbt i matberedare. Häll ner sockret i vaniljstängerna. Kör igen med "av-och på-teknik". Sikta sen sockret lite i taget igenom ett durkslag. Kör sockret och vaniljen igen tills vaniljen är helt krossad. Sikta.

Ugnsbakad frukt:
Knoppa jordgubbarna. Skala päronen, ta ur kärnhusen och pressa citron över. Kärna ur körsbären, skiva rabarbern. Skär tvärs igenom persikorna och aprikoserna, vrid och ta ur kärnorna. Skär ett djupt kryss i fikonen.

Strö 4-5 matskedar av vaniljsockret över frukten och häll lite konjak eller sött vitt vin över. Ugnstid: ca 15 minuter i 250°C (tills frukten blivit mjuk).

Mascarpone-kräm:
Vispa mascarpone (italiensk gräddostkräm) mjuk med 1½ matskedar av vaniljsockret. Mascarpone kan ersättas med créme fraíche eller philadelphia-ost, uppvispad med lite grädde.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi