Hoppa till huvudinnehåll

Chokladpaj

En någon tidskrävande men himmelskt god paj som serveras med créme fraiche och färska bär.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det frysta pajskalet gräddas i 180°C ugn i ca 10 min. tills det är ljusgult.

Blanda smör, choklad, en liten nypa salt och 8 strukna msk kakao i en skål. Sätt skålen i en kastrull med lite vatten i och smält allt på svag värme.

Vispa ihop ägg och socker. Blanda i 3 msk creme fraiche och 3 msk ljus sirap. Rör ihop chokladsmeten när den har smält. Häll sedan allt i pajskalet och ställ in i ugnen. Ugnstid: 40 minuter i 150°C. Serveras med créme fraîche och eventuellt även färska bär.

Pajskal:
Gör degen för hand eller i matberedare. Blanda smör, socker och salt till en smet och tillsätt sedan mjölet och äggulorna. Tillsätt till sist mjölken eller vattnet och arbeta ihop degen till en boll som sedan formas till en kort korv. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp minst en timme.

Formen kläs genom att skära ca 5 mm tjocka skivor av den kalla degen som placeras så att den täcker formen. Tryck sedan ihop bitarna och jämna kanterna genom att skära bort överflödig deg. Efter detta ska den klädda formen vila i minst en timme, helst i frysen. En klädd form kan bevaras i frysen i flera veckor.

Grädda skalet i 15 minuter i 180°C så att degen blir genomgräddad och får färg.

Med tillagade fyllningar som Mandelpaj eller Citron- och limekrämpaj måste man förgrädda pajen en kortare tid, ca 12 minuter.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi