Hoppa till huvudinnehåll

Pekanpaj med cognac

Den här pajen håller sig flera veckor i kylskåp. Den blir nästan bara godare med tiden.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör pajdegen: vispa smör, socker och salt tills blandningen är krämig. Tillsätt det halva vispade ägget och vispa/kör i matberedare på hög hastighet i 30 sekunder.

Tillsätt mjölken och vispa/kör 2 minuter till. Tillsätt mjölet och kör några sekunder tills degen grynat sig. Forma till en platt bulle som får vila i kylskåp minst en timme. Tryck ut i smord pajform, låt vila i kylskåp 15 minuter. Värm ugnen till 180°C.

Gör fyllningen: rör ihop socker, sirap, äggulor och ägg till en jämn smet. Smält det osaltade smöret i kastrull tills det är nötbrunt men inte bränt! Häll det i smeten.

Fördela pekannötterna i pajformen, förgrädda i 10 minuter. Häll smeten i pajformen och grädda alltsammans i ca 45 minuter. Smeten höjer sig och skall vara dallrig när man tar ut pajen. Sen sjunker den hastigt igen, som en sufflé.

Gör såsen: blanda grädde, vanilj, cognac och likör. Vispa tills grädden börjar tjockna. Tillsätt creme fraiche och fortsätt vispa tills mjuka toppar bildas.

Den här pajen håller sig flera veckor i kylskåp. Den blir nästan bara godare med tiden.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi