Hoppa till huvudinnehåll

Bouillabaisse

En av de förnämare fisksopporna. Gott tillsammans med aïoli och färskt bröd.

Ingredienser

Anvisningar: 

Om du har färsk fisk kokar du först en buljong på fisken - antingen så att du kokar de rensade fiskarna hela eller så att du filéar fisken och kokar buljongen på huvud och ryggben!

Den hela fisken får småsjuda högst 10 minuter, varefter den tas upp och rensas i vackra bitar. Skroven däremot kan koka längre, men inte mer än 20- 25 minuter, varefter de silas och slängs.

Krydda kokvattnet i bägge fallen med lök i bitar, vitpepparkorn och salt.

Fräs den hackade löken och vitlöken i en gryta eller kastrull. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare. Tillsätt tomater, buljongen samt vin och låt puttra 15-20 min.

Skär fisken i mindre bitar och låt den sjuda med i ca 5 min. Tillsätt musslor och räkor strax före servering (de blir annars sega). Smaka av med kryddor, citron och persilja.

Servera aïoli att klicka i soppan och gott färskt bröd till.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi