Hoppa till huvudinnehåll

Rönnbärs- och äppelgelé

Rönnbär på Strömsö
Rönnbär på Strömsö Bild: YLE/Strömsö syrligt

Det går utmärkt att laga gelé av rönnbär. Gelén har en pikant besk smak som passar bra till vilt och kyckling.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det går utmärkt att laga gelé av rönnbär. Gelén har en pikant besk smak som passar bra till vilt och kyckling.

1. Lägg rönnbären i frysen över natten. Rensa och skölj bären och skär äpplen i bitar. Koka bär och äpplen i vattnet i cirka 15 minuter. Låt sedan blandningen rinna av genom en silduk. Mät saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft. Rör om och koka i cirka tio minuter utan lock.

2. Gör ett geléprov. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ fatet i kylskåpet. Prova att dra en kniv genom gelén när den har stelnat. Om den inte flyter ihop är gelén klar. Flyter den ihop kokar du i fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin för att få gelén att stelna. För en fastare gelé kan du också tillsätta citronsyra. Beräkna ½ - 1½ tsk citronsyra per kilo.

3. Häll gelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi