Hoppa till huvudinnehåll

Sallad på gurka och Wakame-alger

En exotisk men fräsch japansk sallad på Wakame-alger och gurka som passar bra som tillägg till sushi.

Ingredienser

Anvisningar: 

En exotisk men fräsch japansk sallad på Wakame-alger och gurka som passar bra som tillägg till sushi. Heter "Kyuri to wakame no sunomono" på japanska.

1. Dela gurkan på längden och skrapa bort de vattniga fröna med en sked. Skär sedan gurkan i papperstunna skivor, använd t.ex. en matberedare. Lägg gurkan i en skål.

2. Lös upp ½ tsk salt i ½ dl kallt vatten och häll det på gurkan. Låt stå i 20 minuter. Sila sedan gurkan genom en duk eller krama ur gurkan kraftigt med händerna. Försök att avlägsna all överlopps vätska.

3. Blanda risvinäger, dashi, sojasås, socker, mirin och salt till en dressning i en kastrull eller stekpanna och hetta upp blandningen så att sockret löser sig. Lyft bort från värmen och låt svalna.

4. Blöt wakame-algbladen i vatten. Blanda sedan algerna med gurkan. Lägg upp i portionsskålar och skeda över den kalla dressingen. Garnera med hackad färsk ingefära.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi