Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakade rödbetor med crème fraiche-gravad strömming

Strömming med rödbeta
Ugnsbakad rödbeta med strömming. Strömming med rödbeta Bild: Svenska Yle / Strömsö Sill,strömming,rödbeta,crème fraîche,kaviar,rom (fisk),Dill,Michael Björklund,Strömsö (tv-program)

En lättlagad och god förrätt med gravad strömming och ugnsbakade rödbetor.

Ingredienser

Anvisningar: 

En lättlagad och god förrätt med gravad strömming och ugnsbakade rödbetor. En härlig kombination som Michael serverar tillsammans med knäckebröd. Som varmrätt kan du bjuda på rostade morötter med grisfilé och potatispuré.

Blanda ättika, vatten, socker och salt i en skål. Lägg i de skinnfria strömmingsfiléerna och låt dem ligga i blandningen i ca fyra timmar. Häll sedan av vätskan. Blanda crème fraiche och majonnäs, lägg i den marinerade strömmingen. Rör försiktigt om och smaka av med salt och peppar.

Tvätta rödbetorna. Strö ut ungefär hälften av grovsaltet i en ugnsfast form och placera rödbetorna på saltet. Picka några hål i skalet på rödbetorna med en kniv. Täck till sist rödbetorna med resten av saltet. Baka dem i ugn på 180°C i ca ½-1 timme (beror på rödbetornas storlek och konsistens) tills de är genombakade. Skala och skiva rödbetorna.

Vid servering lägg de skivade rödbetorna i botten av tallriken. Lägg den gravade strömmingen ovanpå och garnera gärna med lite rom och dill.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi