Hoppa till huvudinnehåll

Rövarstek

Rövarstek är inte direkt någon snabbmat. Det går åt en hel del tid till tillagningen men slutresultatet blir ett mycket gott kött.

Ingredienser

Anvisningar: 

Rövarstek är inte direkt någon snabbmat. Det går åt en hel del tid till tillagningen men slutresultatet blir ett mycket gott kött. Rövarsteken tillagas traditionellt under jorden. Det berättas historier om folk och rövare som på detta sätt kunde tillaga kött utan att någon såg det. Tillaga gärna lite mer kött än vad du normalt skulle göra. Dels är metoden lämpligare för större mängder, dels blir det ofta väldigt gott.

I detta recept används ca 10 kg fårkött. Tillvägagångssättet är relativt enkelt. Köttet kryddas och packas in. Sedan läggs det ned i en på förhand värmd grop, täcks över med jord och får mogna långsamt. På gropen tänds en eld för att ge mer värme. Efter ett antal timmar har köttet mognat och grävs fram. Till rövarsteken kan du servera såsen Salsa Verde och vridna baguetter.

1. Börja med att gräva gropen. Välj ett ställe där elden inte kan skada byggnader eller vegetation. Sand eller lerjord är bäst. Undvik torvhaltig jord, det kan medföra jordbrand. Gropen fodras sedan med gamla tegelstenar eller natursten som ska ackumulera värme. Djupet anpassas till mängden kött, alltså paketens storlek, och gallrets mått. Med stenar i botten bör du ha ca 10-15 cm jord ovanpå köttet, så lämpligt djup kan vara 40-50 cm.

2. Förbered gärna köttet redan dagen innan genom att krydda och paketera det. Skala vitlöken och skär klyftorna i bitar på längden. Skär smala snitt i köttet med en smal kniv och tryck in vitlöksbitarna. Gnid sedan köttet med grovsalt och packa till sist in det i smörpapper. Sätt frikostigt med örter (gärna färska) med i paketet. Sätt dubbla lager av både smörpapper och aluminiumfolie runt köttet. Var noggrann med att ändorna blir täta. Ställ sedan det inpackade köttet svalt.

3. Om köttmängden är stor, kan det vara skäl att värma gropen rejält på förhand. Elda gärna 4-5 timmar, till och med över natten. Låt brasa få falna lite innan du ska sätta ned köttet. Gräv upp glöden och låt den ligga bredvid gropen, släck den inte. Placera det inpackade köttet på gallret och vira hönsnät runt hela anordningen så att du kan lyfta allt på en gång utan att köttet trillar av. Använd ståltråd för att fästa kanterna. Akta så att det inte kommer hål på paketen! Ta hjälp av ett par smala armeringsjärn med krokar i ändorna då du lyfter köttet ned i gropen. Lyftjärnen får gärna bli kvar fastkrokade. Skyffla sedan 10-15 cm jord på paketen. Ifall jorden är väldigt stenig kan det vara bra att ha lite fin sand att skyffla på närmast paketen. Skyffla till sist på glöden och stapla på ved. Elda ca 6-8 timmar.

4. När du har eldat tillräckligt länge är det dags att gräva upp köttet. Det är i allmänhet bättre att ha köttet lite för lång tid än för kort tid i gropen. Skyffla bort glöden och släck den. Gräv sedan försiktigt tills hönsnätet skymtar. Ta tag i lyftjärnen och lyft upp gallret ur gropen. Lösgör försiktigt hönsnätet så att köttpaketen kan tas fram. Ta hjälp av en avbitare om det behövs. Lyft bort paketen från gallret och använd en mjuk liten borste eller en pensel för att putsa bort jorden från paketen. Öppna sedan köttpaketen försiktigt och riv upp ett lager folie och papper i gången. Var försiktig så att det inte kommer jord på köttet. Då det innersta skiktet papper rivs upp brukar dofterna vara himmelska. Om köttet är övermoget, som det gärna får vara, och släpper från benen, kan det vara bäst att inte försöka lyfta över hela biten på en gång. Lyft över mindre bitar till ett rent skärbräde och servera.

5. Till rövarstek kan du servera allt möjligt smått och gott. Det är ett rätt mättande kött så tillbehören behöver inte vara så många. Ett välvalt rödvin, ett gott hembakt bröd och en god sås passar bra. Doppa brutet bröd och köttbitar i såsen och njut av rövarsteken!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi