Hoppa till huvudinnehåll

Vridna baguetter (ur Anna Bergenströms bok Nya Annas mat)

Ett mycket enkelt brödrecept, även för den som tycker bakning är omständigt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ett mycket enkelt brödrecept, även för den som tycker bakning är omständigt. Du kan snabbt och behändigt blanda ihop degen med maskin. Degen får sedan gärna stå och jäsa ett par timmar medan du gör nåt annat.

1. Smula ner jästen i en liten mängd ljummet vatten, tillsätt saltet. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet. Blanda sedan i mjöl tills degen fått lämplig konsistens. Ställ degen på ett dragfritt ställe, täckt med en handduk och låt jäsa ett par timmar.

2. Häll ut degen på ett välmjölat bord då den jäst färdigt. Knåda inte. Dela degen i tre eller fyra delar, beroende på hur tjocka baguetter som önskas. Forma försiktigt delarna till långsmala vridna bröd. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°C.

3. Grädda bröden i 12-15 minuter, sänk sedan värmen till 150 C°och grädda ytterligare i 15-20 minuter (den kortare tiden är för fyra baguetter). Brödet är färdigt då det låter ihåligt då du knackar på undre sidan.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi