Hoppa till huvudinnehåll

Focaccia med pumpafrön

Ett gott Italienskt ljust bröd som bakas i långpanna och kryddas med havssalt, rosmarin och pumpafrön.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ett gott Italienskt ljust bröd som bakas i långpanna och kryddas med havssalt, rosmarin och pumpafrön. Passar bra till soppa, exempelvis pumpapuré.

1. Smula jästen i en bunke och häll på det ljumma vattnet, rör i socker, salt och olja. Tillsätt sedan lite vetemjöl åt gången. Knåda degen väl, den ska bli ganska lös. Täck över degen och låt jäsa i 40 minuter på varmt ställe. Under tiden kan du rosta pumpafröna. Skölj dem och torka av dem. Värm en torr gjutjärnsstekpanna och tillsätt fröna. Rosta dem gyllenbruna genom att röra om då och då. Det blir ett gott snacks om du saltar fröna i pannan mot slutet av rostningen.

2. Smörj en stor ugnssäker form eller långpanna med olja eller smält smör.

3. Ta upp degen på ett bakbord och älta den en stund. Tryck ut den i formen, använd kavel om det gör det lättare att få en bra form på degen. Gör sedan lufthål i degplattan med skaftet på en slev. Låt jäsa i 15-30 minuter.

4. Pensla degplattan med olivolja och strö på pumpafröna, salt och rosmarin.

5. Grädda brödet i 200°C i 35 minuter. Serveras nygräddat.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi