Hoppa till huvudinnehåll

Pepparkakshus

I många hem är det en tradition att tillverka pepparkakshus inför julen. Hur mycket tid och besvär som går åt beror på hur stort och invecklat hus du bygger.

Ingredienser

 • 300 gram (g) smör- Prydnadspepparkakor
 • 8 deciliter (dl) socker- Prydnadspepparkakor
 • 4 deciliter (dl) sirap- Prydnadspepparkakor
 • 4 deciliter (dl) vatten- Prydnadspepparkakor
 • 2 matsked (msk) ingefära- Prydnadspepparkakor
 • 2 matsked (msk) kanel- Prydnadspepparkakor
 • 1 matsked (msk) nejlika- Prydnadspepparkakor
 • 2 matsked (msk) matsoda- Prydnadspepparkakor
 • 2 liter (l) vetemjöl- Prydnadspepparkakor
 • 5 deciliter (dl) florsocker- Kristyr
 • 1 st äggvita- Kristyr
 • 1 tesked (tsk) ättika- eller citronsaft, Kristyr
Anvisningar: 

I många hem är det en tradition att tillverka pepparkakshus inför julen. Hur mycket tid och besvär som går åt beror på hur stort och invecklat hus du bygger. Har du inte byggt nåt pepparkakshus än kanske det är på tiden att du provar – det är både roligt, vackert och gott.

Om du tänker bygga ett pepparkakshus behöver du ritningar och mallar att utgå från. Gör en skiss över huset på ett papper - använd fantasin eller en färdig husritning. Mät och rita ut alla husdelarna på kartong och klipp ut dem. Kom ihåg att också laga dörrar och fönster. Mallarna kan du spara och återanvända ett annat år.

Så här gör du pepparkaksdegen:
Rör margarin, socker och sirap poröst. Tillsätt sedan vatten, kryddor och matsoda. Arbeta in lite mjöl åt gången och knåda sedan degen. Det går lättast att använda en matberedare med degkrokar. Låt degen vila svalt över natten.

Kavla ut pepparkaksdegen och lägg ut pappersmallarna på degen. Skär runt mallarna med en spetsig kniv. Grädda pepparkakshusdelarna i ugnen i 200 grader i ungefär 5-7 minuter beroende på deras storlek. När delarna gräddas brukar de jäsa ut en del. Rätta därför till eventuella missformningar genast då husdelarna har tagits ur ugnen och fortfarande är varma och mjuka. Lägg helt enkelt pappersmallarna på husdelarna och skär bort överflödig deg med en vass kniv.

Limma ihop pepparkakshusets delar med hjälp av smält socker. Om du vill ha fönsterrutor i ditt pepparkakshus kan du använda gelatinblad som du limmar fast på insidan. Smält sockret i en torr stekpanna under omrörning. När sockret har smultit och blivit brunt är det färdigt att användas. Varning! Sockret blir mycket hett. Rengör stekpannan genom att koka ur den med vatten.

När delarna har fogats ihop är det dags att dekorera pepparkakshuset – det roligaste jobbet. Tillverka kristyren och spritsa den på fogarna och som mönster kring fönster och dörrar.

Så här gör du kristyren:
Vispa ner äggvitan och ättikan i florsockret och arbeta ihop till en tjock fluffig kristyr som går att spritsa. Använd gärna elvisp. Täck in kristyren väl med plastfolie så att den inte torkar om du tänker spara den.

Dekorera huset med kristyr och karameller - låt fantasin flöda. Skapa också ett fint landskap runt huset med hjälp av vadd, kvistar och pepparkaksdetaljer. Placera ett värmeljus inne i huset så blir det ännu mysigare.

När julen är förbi och du har njutit tillräckligt av huset är det bara att riva huset och äta upp delarna.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi