Hoppa till huvudinnehåll

Nooras tips till julens viner

Det är kanske inte alltid så lätt att välja ett lämpligt vin till julmaten. Sommelier Noora Vuorimaa har samlat sina bästa vintips inför julen.

Anvisningar: 

Julen är en fest med vänner, god mat och långa middagar. Till julen hör många olika maträtter och tillbehör som var och en brukar välja enligt smak och tycke. Det gör att det alltid inte kanske är så lätt att välja ett lämpligt vin till julmaten. Sommelier Noora Vuorimaa har samlat sina bästa vintips inför julen.

Värt att tänka på då du väljer vin till julmaten

Julmat med vin- Julmaten består av många olika smaker som är rätt så milda och som tillsammans bildar harmoniska helheter. Ett mycket kraftigt vin täcker därför matens fina smaker.

- Varje person har oftast en unik kombination av maträtter på sin jultallrik. Det krävs alltså att vinet är mångsidigt och passar till flera olika maträtter.

- Många julmaträtter är söta, morotslåda, kålrotslåda, äppelmos, aprikos, geléer, plommon, rödbeta och så vidare. Dessa behöver ett vin med riklig fruktighet och mjukhet.

- Sill och strömming i ättikslag kan inte kombineras med vin. Ta istället en snaps eller lite öl.

Ofta passar vitvin bättre till julmaten än rödvin, men till skinkan vill de flesta ha ett rött vin. Dessutom är julen för många en fest då årets bästa vin öppnas. Först och främst ska du välja ett vin som du tycker om eller kanske till och med flera stycken olika viner som du kan byta under middagens lopp. Choklad och olika desserter spelar en stor roll under julen och till dem vill man också ha en dryck.

Vilka egenskaper ska julvinet ha?

Vita viner
På grund av att julmaten har så många söta ingredienser ska det också finnas rikligt med fruktighet i vinet. Vinet kan vara torrt men det behöver fyllighet och komplexitet. Vita viner från varma klimat har ofta riklig fruktighet till exempel Australien, Sydafrika, Sicilien eller södra Frankrike. Det lönar sig också att välja en fruktig druvsort som till exempel Gewürztraminer, Chardonnay, Pinot Gris eller Riesling.

Några förslag på vita viner
Viña Esmeralda
Torres, Penedès, Spanien
Inycon Chardonnay
Inycon, Sicilien, Italien
Pfaffenheim Tokay-Pinot Gris
Cave Vinicole Pfaffenheim, Alsace, Frankrike

Röda viner
Till julmaten gäller att hitta ett rödvin som har mycket fruktighet. Vinet får inte vara för kraftigt och det ska vara mjukt. Druvsorten har förstås betydelse och till exempel Shiraz, Merlot, Tempranillo, Barbera eller Grenache kan vara bra val. Bäst är det om vinet inte är av en helt ny årgång utan att det har haft tid att mogna och mjukna.

Några förslag på röda viner
Jacob’s Creek Merlot
Orlando Wines, South Eastern Australia, Australien
Viña Real Crianza
CVNE, Rioja, Spanien
Château Pech-Latt
Languedoc-Roussillon, Frankrike

Söta viner
Då det gäller dessertvin gäller det att välja ett vin med lika mycket sötma som julens olika godsaker. Ofta ingår choklad i någon form och då passar portvin eller madeira mycket väl.

Några förslag på söta viner
Bonterra Muscat
Bonterra, USA
L.B.V. Port
Ferreira, Portugal
Cossart Gordon 10 Year Old
Malmsey Madeira, Portugal

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi