Hoppa till huvudinnehåll

Rödvinsgryta på oxhögrev

En mustig gryta som smakar ännu bättre om den tillreds dagen innan servering.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär köttet i 5x5 cm bitar. Skala morötterna, lökarna och sellerin, halvera vitlöken.

Sätt på en rymlig gryta på spisen. Smält sockret till en ljus karamell, häll på vinet, buljongtärningen, grönsakerna och lagerbladen.

Bryn grytbitarna i ett stekjärn, salta och peppra. Koka ur stekjärnet med lite vatten mellan varje stekning.

Lägg ner de färdigbrynta köttbitarna i grytan. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Låt detta stå och småkoka i ca 2 timmar. Skumma då och då.
Det bästa är om man hinner göra grytan dagen innan och förvara den kallt. Då får man ut maximal smak.

När köttet är färdigt lyftes köttet och grönsakerna upp ur grytan. Låt fonden koka ner till hälften återstår. Smaksätt med salt, peppar och ev lite mer socker. Red av med Maizena utrört i lite kallt vatten. Vispa ner lite i taget tills såsen är så tjock som du vill ha den.

Skär ner grönsakerna i grova bitar. Lägg ner grönsakerna och köttet i grytan. Servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi