Hoppa till huvudinnehåll

Rimmad torsk med buljongkokt kålrot och potatis samt örtsås

I Tinas händer förvandlas torsken till någonting verkligt läckert.

Ingredienser

Anvisningar: 

Sätt ugnen på 110°C. Skär fisken i 4 bitar, strö över saltet och sockret och låt bitarna ligga i rumstemperatur i ca 40 minuter i en plastpåse.

Skala potatisen, schalottenlöken och kålrötterna. Skär ner kålrötterna, löken, potatisen och sidfläsket i grova bitar. "Platta" till vitlöken med en kniv. Fräs kålrötterna, potatisen, löken, timjan, vitlöken och sidfläsket i lite olivolja. Häll på vattnet, vinet och lägg i buljongtärningen. Låt det sjuda på svag värme tills potatisen och kålrötterna är färdiga.

Skölj bort överflödigt salt från fisken. Baka den i ugnen tills innertemperaturen i fisken är ca 45 grader. Ta ut den ur ugnen, sätt plastfolie över fatet och låt fisken stå i rumstemperatur i 10-15 min. Då stiger temperaturen till ca 50°C vilket är perfekt för en rimmad torsk.

Sila av buljongen från potatisen. Spar lite buljong så att du kan värma kålrötterna, löken, fläsket och potatisen före serveringen. Mixa resten av buljongen med philadelphiaosten, dillen, persiljan och vitlöken. Mixa med en glasmixer eller mixerstav tills du får en grön skummig sås. Det går också bra att vispa ihop såsen för hand. Servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi