Hoppa till huvudinnehåll

Smördegsinbakad gräsand med mörk viltsås

Receptet är signerat Anders Lagerström från Gullö Krog utanför Ekenäs - gästkock i Matdax.

Anvisningar: 

Receptet är signerat Anders Lagerström från Gullö Krog utanför Ekenäs - gästkock i Matdax.

Bryn fåglarna runt om tillsammans med morot, lök och selleri. Häll över rödvin och vatten. Låt koka upp, skumma, och tillsätt därefter lagerblad, enbär, timjan och rosmarin. Låt koka ca 50 minuter.

Tag upp fåglarna och bena ur dem. Sätt benen tillbaka i fonden och koka vidare, ju längre dess bättre.

Då köttet kallnat rullar man 1 skiva bacon runt varje andbröst och bakar sedan in det i smördeg. Kavla ut en smördegsplatta en aning och sätt köttet på ena halvan, vik den andra över och tryck till ordentligt. Det kan löna sig att fukta smördegens kanter först.

Vid servering sätts smördegsknyten in i ugnen på 200°C penslade Med ägg. De är färdiga då de fått fin färg.

Då fonden kokat silas den och smaksätts med portvin, svartvinbärsgelé, worchestersås och salt. Därefter avreds den. Om man vill ha en mjuk och blank sås kan man klicka i lite smör.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi