Hoppa till huvudinnehåll

Knapriga skorpor

Det tar en stund att baka egna skorpor, men slutresultatet blir garanterat goda och knapriga grahamsskorpor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det tar en stund att baka egna skorpor, men slutresultatet blir garanterat goda och knapriga grahamsskorpor. Harriet Brunilas recept ger 40 grahamsskorpor. Servera skorporna tillsammans med Harriets hemlagade marmelad.

1. Värm mjölken till 37°C. Smula jästen i en bunke. Häll på den ljumma mjölken, salt och sirap. Rör tills jästen löst sig.

2. Rör ner grahamsmjölet, lite i gången och fortsätt sedan att knåda. Tillsätt det smälta matfettet och fortsätt att arbeta degen med vetemjölet till en fast men inte för hård deg. Låt jäsa 30-40 minuter.

3. Älta degen och rulla den till en längd. Dela den i 20 bitar och forma bitarna till runda semlor. Låt dem jäsa 15-20 minuter.

4. Grädda semlorna i 225°C, ca 10-12 minuter. Ta ut semlorna och öppna dem på mitten med en gaffel. Lägg över- och underskorpor på skilda plåtar. Öka ugnstemperaturen till 250°C och låt skorporna få färg, passa dem noga. Torka sedan skorporna i 100°C ugnsvärme. Utnyttja även efterugnsvärmen genom att låta skorporna stå kvar i ugnen tills den svalnat.

5. Servera de torra skorporna till exempel med Harriets marmelad.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi