Hoppa till huvudinnehåll

Strömsöbakelse

För den som trivs i köket och vill prova på något extra bjuder vi här på receptet till Strömsöbakelsen.

Ingredienser

Anvisningar: 

För den som trivs i köket och vill prova på något extra bjuder vi här på receptet till Strömsöbakelsen. Receptet har skapats av sockerbagaren och konditorn Timo Stolpe, som har 40 års erfarenhet av bakelsebak. Den här satsen är för cirka 15-20 bakelser, beroende på hur stora bakelser man gör.

Chokladbotten:
1. Vispa äggula och socker (smet 1) tills det blir ett luftigt äggskum.
2. Vispa därefter äggvita och socker (smet 2). I början skall man vispa långsamt och efterhand ökar man på takten. När äggskummet är fast i konsistensen (som en marängsmet) är det färdigt.
3. Blanda de två smetarna, sikta ner kakaon i äggblandningen och blanda igen.
4. Klä en bakplåt med bakpapper och spritsa ut smeten till små bottnar (ca 5 cm i diameter). Grädda bottnarna i 180° ca 7-10 min.

Chokladmousse:

1. Blöt upp gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
2. Hacka chokladen och smält den i vattenbad till ca 55°C
3. Blanda socker och vatten och koka till ca 120°C
4. Vispa 2 äggulor och 1 ägg till ett luftigt skum.
5. Tillsätt den kokande sockerlagen i en stråle i äggskummet. Lägg i det urkramade gelatinbladet och vispa massan tills den är kall.
6. Rör tills sist ned den smälta chokladen och blanda till en jämn massa.

Hallongrädde:

7. Vispa 3 dl grädde.
8. Passera 200g av hallonen till en slät puré.
9. Blanda hallonpurén och grädden till en jämn massa.
10. Blanda hallongrädden med chokladmoussen.

Lägg de färdigt gräddade chokladbottnarna i bakelseformar av lämplig storlek. Formarna kan man t.ex. göra själv av ca 5 cm breda remsor av overheadfilm som man nitar ihop på mitten. Spritsa moussen på bottnarna (så att moussen fyller ungeför halva formen), sätt i några färska hallon och fyll sedan med mousse ända upp till kanten av formarna. Stryk slätt och lägg i frysen i ca 2 timmar.

Fruktgelé:
1. Blöt upp gelatinbladen i vatten.
2. Passera hallonen till en slät puré.
3. Koka upp hallonen, sockret och glykosen eller honungen. Blanda i gelatinbladen och låt massan svalna i vattenbad.
4. Häll till sist massan över bakelsen så att den bildar en tunn spegel.

Ställ bakelsen i kylskåp och låt massan stelna. Dekorera den färdiga bakelsen t.ex. med färska hallon och citronmeliss.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi