Hoppa till huvudinnehåll

Salvia- och timjankryddad lammstek med potatisgratäng och brässerad fänkål

Ingredienser

Anvisningar: 

Lammstek:
Sätt ugnen på 120°C. Skala vitlöksklyftorna och skär dom i tunna skivor. Lägg salviabladen, timjan- och rosmarinkvistarna samt vitlöksskivorna i lammsteken. Salta och peppra och bind sedan ihop steken.

Krossa kryddblandningen i en mortel och fördela detta över hela steken. Salta och peppra. Bryn köttet ordentligt i olja så att det får en fin yta runt om. Lägg steken på en plåt och baka den i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Har man en stek på ett par kilo får man räkna med att det tar ca 1 timme.Tag ut köttet och låt det vila i rumstemperatur utan folie.

Potatisgratäng:
Hyvla potatisen tunt, gärna med tillsatsen till en matberedare. Finstrimla purjolöken och krossa vitlöksklyftorna. Fräs purjolöken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg.

Häll i grädden och mjölken och låt mjölkblandningen koka upp. Lägg i den hyvlade potatisen och salta och peppra rikligt. Potatis drar åt sig mycket salt. Det ska nästan smaka översaltat. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form och baka i ugnen på 180 grader. Känn med en sticka i gratängen för att se om den är färdig. Det tar ca 30-40 min.

Brässerad fänkål:
Skär fänkålen i klyftor. Dela tomaterna i mindre bitar, krossa vitlöken och skiva schalottenlöken. Bryn fänkålen i en stekpanna med lite olivolja. Häll på vattnet, buljongtärningen, oliverna, tomaterna, vitlöksklyftan, schalottenlöken, citrusskalen och saften. Salta och peppra.

Koka fänkålen tills den är riktigt mjuk. Hacka örterna och blanda ner dom i fänkålen strax innan serveringen. Smaksätt med lite socker och ev lite mer salt och peppar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi