Hoppa till huvudinnehåll

Isade rabarber med limekräm och knäckflarn

I Tinas händer förvandlas vanlig enkel rabarber till en lyxig efterrätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Isade rabarber:
Skölj och skär rabarbern på snedden. Häll vattnet, sockret, den skårade vaniljstången, vinet, citronsaften och citronskalet i en kastrull och koka upp. Smaksätt ev med lite mer socker, en del rabarber kan vara väldigt sura!

Sila och häll lagen över rabarbern och ställ dom kallt. Rabarbern skall stå ett par timmar innan serveringen så att den blir mjuk. Häll sedan det mesta av rabarberspadet i en vid form och ställ in i frysen tills det blivit is. Det är bara spadet som skall frysas ner!

Limekräm:
Lägg crème fraiche och yoghurt i ett kaffefilter och låt det rinna av ett par timmar (gärna över natten) tills det får en fast konsistens. Tvätta limen. Riv skalet och pressa ur saften. Blanda florsockret samt limeskal och saft med yoghurtröran. Smaksätt ev med mer florsocker.

Knäckflarn:
Sätt ugnen på 210°C. Smält smöret, sirapen och sockret i en kastrull. Rör ner mjölet och ställ det åt sidan och låt det kallna. Rulla små bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg inte bollarna för tätt.

Sätt in degbollarna i ugnen och sänk värmen till 185°C. Grädda i ca 5-7 minuter. När knäckflarnen smält ut och fått en fin gyllenbrun färg är dom klara.

Till servering:

Lägg lite rabarber i en djup tallrik. Tag ut formen med den frysta rabarbersaften. Raspa loss lite issaft med en gaffel och lägg på rabarbern. Servera med limekräm och knäckflarn.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi