Hoppa till huvudinnehåll

Nässelsoppa med pocherat ägg

Bild: Yle/ Nora Engström nässlor

En värmande och hälsosam soppa på späda nässlor och rotsaker.

Ingredienser

Anvisningar: 

Nässelsoppa:
Plocka av nässelbladen och skölj dessa tills allt grus försvunnit. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i nässlorna när vattnet kokar. Ge dem ett snabbt uppkok och spola dem sedan under kallt vatten. Krama ur nässlorna och forma två bollar.

Skala moroten, palsternackorna och de skalade vitlöksklyftorna med en kniv. Häll lite olja i en rymlig kastrull och fräs moroten, palsternackorna, löken och vitlöken ett par minuter. Häll på vattnet och buljongtärningen. Låt sjuda till dess att vätskan reducerats till 1½-2 liter.

Mixa grönsaksbuljongen med de urkramade nässlorna och persiljan. Smaksätt med salt och peppar och ev en smörklick.

Om man inte vill mixa soppan finhackar man nässlorna och persiljan och fräser dom i lite smör eller olja. Därefter blandar man dom med den färdigkokta grönsaksbuljongen. Smaksätt med salt och peppar.

Pocherat ägg:
Koka upp vatten, vinäger och salt. Knäck äggen i varsin kopp. Ett par minuter innan soppan skall serveras hälls äggen försiktigt ner i det kokande vattnet. Dra kastrullen från värmen och låt äggen stå i ca 4-5 minuter. Lägg äggen i soppan och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi