Hoppa till huvudinnehåll

Maki-sushi

Det är varken svårt eller dyrt att göra egen sushi.

Ingredienser

Anvisningar: 

Koka upp vattnet. Skölj riset länge och noggrant. Häll riset i en kastrull och häll det kokande vattnet över. Låt koka upp och låt sedan koka på svag värme i 15-20 minuter. Ös upp riset i en annan skål och låt svalna.

Koka under tiden upp vinäger, salt och socker. Häll över riset och rör om. Skär upp all fyllning i lämpliga bitar, helst stavar som är lika långa som noriplattorna.

Lägg en noriplatta på en bambumatta med den glansiga sidan neråt. Fukta händerna och bred ut på hela plattan utom en ca 3 cm bred remsa i ena änden.


Bred ut lite wasabi i en sträng på riset. Rada ut fyllningen. Här har vi lagt ut tonfisk och gurka.


Och litet mer fyllning. Nu blev det väldigt fullt. Så här mycket fyllning måste man inte ha.


Fukta noriplattans kant och rulla tätt ihop med hjälp av bambumattan. Skär i skivor med en vass, fuktig kniv.


Klart! Upprepa lämpligt antal gånger och servera med inlagd ingefära, wasabi och soja.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi