Hoppa till huvudinnehåll

Nässelsoppa och grissini

Brännässlor kan användas i matlagning, t.ex plättar.
Brännässlor kan användas i matlagning, t.ex plättar. Bild: YLE/Ida Bäckman nässlor

En härlig soppa som serveras varm tillsammans med nygräddat bröd.

Ingredienser

Anvisningar: 

Nässelsoppa:
Skölj av nässlorna. Förväll nässlorna i 10-15 minuter. Ta bort stjälken på spenatbladena och skölj av dem.

Mixa nässlor och spenat i en matberedare. Lägg över i en kastrull och späd på med vatten och buljongpulver, låt koka upp och låt småkoka några minuter. Häll sedan på kokosmjölken.

Smakas av med peppar och servera soppan varm tillsammans med nygräddat bröd.

Grissini:
Värm vatten till 37°C och smula ner jästen, tillsätt saltet, socker och osten. Tillsätt sedan mjölet och mot slutet även det mjuka margarinet. Vetemjölsmängden kan variera, ta hellre för lite än för mycket.

Låt degen jäsa till det dubbla och arbeta den sedan på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och dessa ytterligare i tio delar. Baka ut dem till cirka 30 cm långa stänger och placera dem på en bakplåt med papper på.

Låt jäsa en stund och grädda dem i 200°C i cirka 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Serveras ur en hög skål eller kruka.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi