Hoppa till huvudinnehåll

Klassisk gräddtårta

En gräddtårta för den som inte gillar den sötaste och maffigaste varianten. Här med färskost som fyllning.

Ingredienser

Anvisningar: 

Smörj och bröa en stor kakform. Blanda ihop bakpulver och vetemjöl.

Vispa ägg och socker pösigt i en skål. Tillsätt det kokande vattnet, lite i sänder medan du fortsätter att vispa. När vattnet är tillsatt vispa ytterligare 10 minuter. (Titta på klockan!)

Tillsätt mjölblandningen genom ett sikt och rör försiktigt ner det. Slå smeten i formen. Grädda i ca 35 minuter i 175°C ugn. Låt kakbottnen svalna lite och stjälp sedan upp den på serveringsfatet.

Skär försiktigt bottnet i tre delar och lägg de två översta åt sidan. Bred på jordgubbs- fyllningen.

Lägg den andra kakdelen ovanpå bottnet, om man vill kan man fukta med persikosaft.

Bred fyllning två ovanpå och lägg sista delen av kakbottnen på.


Skiva färska jordgubbar och rada dem vackert ovanpå tårtan.

Vispa ner gelésockret i kokande vatten (1½dl socker per 5dl vätska). Låt geléet svalna en aning och glasera jordgubbarna med en pensel. Spritsa till sist en gräddkrage längs kanterna.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi