Hoppa till huvudinnehåll

Glaze vid grillning

Michael Björklunds lamm med glace
Michael Björklunds lamm med glace Bild: YLE/Strömsö åländsfår

Glöm marinader och sånt tjafs när du ska grilla - nu är det glazeing som gäller!

Ingredienser

  • 1 deciliter (dl) sirap- All round glaze
  • 1 matsked (msk) soja- All round glaze
  • 0.5 deciliter (dl) öl- All round glaze
  • 1 tesked (tsk) tabasco- All round glaze
  • 0.5 deciliter (dl) barbecuesås- All round glaze
  • 0.5 deciliter (dl) honung- Skaldjursglaze
  • 1 matsked (msk) senap- Skaldjursglaze
  • 0.5 deciliter (dl) dill- Skaldjursglaze
  • 0.5 deciliter (dl) teriyakisås- Skaldjursglaze
  • 2 matsked (msk) worcestershiresås- Skaldjursglaze
  • 2 matsked (msk) barbecuesås- Skaldjursglaze
  • citronsaft- Skaldjursglaze
  • tabasco- Skaldjursglaze
  • 2 tesked (tsk) dijonsenap- Söt vitlöksglaze
  • 2 matsked (msk) soja- Söt vitlöksglaze
  • 2 matsked (msk) teriyakisås- Söt vitlöksglaze
  • 4 matsked (msk) chilisås- Söt vitlöksglaze
  • 2 matsked (msk) sirap- Söt vitlöksglaze
  • 1 deciliter (dl) olja- Söt vitlöksglaze
  • 2 matsked (msk) vitlök- Söt vitlöksglaze
  • 2.5 deciliter (dl) sweet chilisås- Chiliglaze
  • 1 deciliter (dl) worcestershiresås- Chiliglaze
  • 0.5 matsked (msk) HP sauce- Chiliglaze
  • 0.5 matsked (msk) chilisås- Chiliglaze
  • 1 deciliter (dl) honung- Chiliglaze
  • 4 matsked (msk) soja- Asiatisk glaze
  • 4 matsked (msk) teriyakisås- Asiatisk glaze
  • 1 matsked (msk) honung- Asiatisk glaze
  • 0.5 deciliter (dl) olja- Asiatisk glaze
  • 2 matsked (msk) tomatpuré- Asiatisk glaze
Anvisningar: 

Glöm marinader och sånt tjafs när du ska grilla - nu är det glazeing som gäller! Åtminstone om man får tro Strömsökocken Michael Björklund, och det får man.

Glaze är hemligheten bakom lyckad grillning, åtminstone enligt Michael. Glazen penslas på köttet strax innan köttet lyfts av grillen. Då man rör ihop glazear är det egentligen fria fantasier som gäller, välj det du har i skåpet.

Grundregeln är att du har något sött, något syrligt och något salt i glazen.

All round glaze:
Blanda alla ingredienser i en flaska och skaka väl. Om du har tid är det bra att låta glazen stå i kylen några timmar innan den används. Pensla köttet med glazen efter grillning.

Skaldjursglaze:
Mixa alla ingredienser till en jämn glaze. Denna glaze går bra till alla skaldjur och även fisk.

Söt vitlöksglaze:
Blanda alla ingredienser och mixa till en glaze.

Chiliglaze:
Börja att blanda ihop sweet chili sauce, worcestershire sauce, HP sås, chilisås och honung till en glaze. Krydda glazen med salt och peppar.

Asiatisk glaze:
Mixa alla ingredienser till en jämn glaze. Denna glaze går bra till det mesta.

Vintips!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi