Hoppa till huvudinnehåll

Enrökt lax med tomat- och potatissallad

Enrökt lax med tomat- och potatissallad
Enrökt lax med tomat- och potatissallad Enrökt lax med tomat- och potatissallad Bild: Svenska Yle / Strömsö Ensläktet,rökning (konserveringsmetod),grillning,lax,potatis,tomat,sallader (maträtter),Michael Björklund,matias jungar,Strömsö (tv-program)

Ett nytt sätt att använda grillen! Så här får du en saftig lax med lätt röksmak. Servera läcker tomat- och potatissallad till.

Ingredienser

  • 2 kilogram (kg) lax- Enrökt lax
  • 5 deciliter (dl) alspån- Enrökt lax
  • 200 gram (g) enbärbuske- Enrökt lax
  • 2 matsked (msk) honung- Enrökt lax
  • 1 kilogram (kg) nypotatis- Tomat- och potatissallad
  • 4 st tomat- Tomat- och potatissallad
  • 1 deciliter (dl) majonnäs- Tomat- och potatissallad
  • 1 deciliter (dl) crème fraîche- Tomat- och potatissallad
  • 1 klyfta vitlök- Tomat- och potatissallad
  • 2 matsked (msk) dill- Tomat- och potatissallad
  • 2 matsked (msk) gräslök- Tomat- och potatissallad
Anvisningar: 

Gnid laxsidan med salt och peppar, häll på honung. Värm grillen.

PS! Om du använder gasgrill - gör en låda av aluminium, häll i alspån och lägg lådan på lavastenarna eller kolen. Om du använder kolgrill kan du lägga alspånen direkt på glöden.

Lägg enbärskvistar på gallret och placera laxfilén på kvistarna. Stäng locket. Rök laxen tills dess innertemperatur är 47°C eller tills en sticka sjunker lätt igenom fisken

Tomat- och potatissallad

Blanda majonnäs, creme fraiche, pressad vitlök, dill och gräslök. Skålla tomaterna, skala dem, dela dem i fyra bitar och tag bort kärnhusen så endast tomatfiléerna återstår.

Blanda potatisskivorna, tomatfiléerna och röran. Smaka av med salt och peppar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi