Hoppa till huvudinnehåll

Mört som matfisk

Om du anser att mörten är en skräpfisk – prova på de här recepten!

Ingredienser

  • 200 gram (g) skaldjurskött- Mört- och skaldjurskaka
  • 150 gram (g) mört- Mört- och skaldjurskaka
  • 1 st ägg- Mört- och skaldjurskaka
  • 30 gram (g) lök- Mört- och skaldjurskaka
  • 120 gram (g) krutonger- Mört- och skaldjurskaka
  • 50 gram (g) crème fraîche- Mört- och skaldjurskaka
  • 5 gram (g) salt- Mört- och skaldjurskaka
  • 0.5 deciliter (dl) dill- Mört- och skaldjurskaka
  • 2.5 kilogram (kg) mört- Helstekt mört med dill- och vitlökssmör
  • 200 gram (g) smör- Helstekt mört med dill- och vitlökssmör
  • 1 klyfta vitlök- Helstekt mört med dill- och vitlökssmör
  • 1 bunt dill- Helstekt mört med dill- och vitlökssmör
  • citronsaft- Helstekt mört med dill- och vitlökssmör
  • 600 gram (g) mörtfilé- Mörtfärsbiffar
  • 4 deciliter (dl) grädde- Mörtfärsbiffar
  • 1 st ägg- Mörtfärsbiffar
  • skorpsmulor- Mörtfärsbiffar
  • 12 gram (g) salt- Mörtfärsbiffar
Anvisningar: 

Om du anser att mörten är en skräpfisk – prova på de här recepten! Det krävs en del arbete när man rensar mörten, men när man väl har fått bort de små benen har man en fisk med fantastisk smak.

Mört- och skaldjurskaka:
Blanda ihop allt och forma till 60-gramsbiffar. Stek i smör eller grilla på grillen. Servera gärna en matig sallad till skaldjurscaken.

Skalet lossnar lättare från paprikorna om du rostar dem i ugnen först. Skär då paprikorna i lämpliga bitar, pensla på olja och ställ dem i ugnen (ca 15 minuter i 225°C). På det här sättet får paprikorna också en mildare smak.


Helstekt mört med dill- och vitlökssmör:
Fjälla mörtarna, skär av huvud och stjärt. Gnid in fiskarna med salt. Stek fiskarna i smör tills de fått en fin färg. Salta och peppra lite. Placera fiskarna i en ugnsfast form och stek dem i ugnen tills de är genomstekta.

Vispa smör, vitlök, dill, citronsaft och salt. Servera den helstekta mörten med kokt nypotatis samt dill- och vitlökssmöret.

Mörtfärsbiffar:
Mal mörtfilén i matberedaren. Tillsätt salt och peppar. Häll i grädden lite i sänder medan du mixar färsen. Blanda i äggen. Forma färsen till biffar, panera biffarna i ströbröd och stek dem i smör i stekpanna tills de fått en fin färg.

Servera gärna mörtfärsbiffarna med skaldjurssås och potatispuré eller sockerärter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi