Hoppa till huvudinnehåll

Örtbröd

Ett härligt, väldoftande bröd. Äts gärna varmt till en soppa eller sallad!

Ingredienser

Anvisningar: 

Ljumma vattnet till fingervärme. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och olja. Arbeta in mjölet i omgångar, knåda degen ordentligt. Lägg de tillbaka i bunken och täck över med en bakduk, låt jäsa 45 minuter på en plats skyddad för drag.

Riv under tiden den färska parmesanosten och hacka örtkryddorna. Knåda igenom degen och kolla att den har en bra konsistens, den får vara lite klibbig men skall inte fastna för mycket i bakbordet. Dela degen i två delar.

Kavla ut delarna var för sig till rektanglar, salta lätt, strö över ost och örter jämnt över hela ytan. Rulla ihop rektanglarna från långsidan, som en rulltårta, och lägga på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 35 minuter.

Pensla sedan bröden med mjölk och strö över grovt havssalt. Grädda nere i ugnen i 25-30 minuter i 200°C. Låt svalna på galler utan bakduk. Äts gärna varmt till en soppa eller sallad!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet