En utsökt dessert serverad med limemarinerade aprikoser.
Ingredienser
- 2 st äggula
- 5 matsked (msk) florsocker
- 2 st äggvita
- 2 deciliter (dl) kesella
- 250 gram (g) mascarpone
- 1 st citron
- 10 st savoiardikex
- 2 deciliter (dl) kaffe- kallt
- 3 matsked (msk) konjak
- 2 matsked (msk) kakao
- 1 matsked (msk) florsocker
- 850 gram (g) aprikos
- 1 st lime
Vispa äggulorna och tillsätt florsockret, lite i taget. Vispa äggvitorna till ett vitt skum i en separat bunke. Blanda ner kesellan och mascarponeosten i äggulevispet och vispa upp en jämn smet. Blanda ner citronsaften (från ½ citron) och citronskalet (från 1 citron ) och vänd sedan ner äggvitorna.
Blanda kaffet med alkoholen i en form. Dela varje kex i tre delar, lägg ner kexbitarna i formen och låt dem suga åt sig kaffeblandningen. Lägg kexen i botten på varje serveringsglas. Fördela smet över och varva sedan ytterligare en gång med kex och smet.
Ställ in glasen i kylen i minst 1 timme (de kan stå inne i upp till 12 timmar). Plasta varje glas efter ca 30 minuter när smeten satt sig.
Blanda kakao och florsocker och pudra ett lager över varje tiramisuglas innan servering. Blanda aprikoserna och spadet med skalet och saften från limen. Servera till tiramisun.