Hoppa till huvudinnehåll

Hemlagad ost

Att göra sin egen ost hemma kan verka komplicerat men är i själva verket ganska lätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Bondost:
Blanda helst lite äldre och rumsvarm yoghurt med äggen. Hetta upp mjölken i en tjockbottnad kastrull, gärna röd mjölk för fylligare smak. Innan mjölken börjar koka rör ner yoghurt och och äggblandningen. Massan får stå varmt, dock inte koka, tills osten skurit sig från vasslan.

Ta upp ostmassan med hålslev, det sista av massan kan silas. Smaksätt med salt och en klick smör. Häll upp massan i en ostform med silduk eller i ett kaffefilter. Lägg tyngd på och låt gärna stå i kylskåp till följande dag.

Färskost:
Mal basilikabladen i en mortel tillsammans med chilin. Blanda alla ingredienser, häll massan i ett kaffefilter eller i en ostform med silduk. Låt rinna av helst över natten, men bara efter någon timme har man också en krämig och god färskost. Vasslan som blir över kan man baka på!

Stjälp upp och garnera med färska basilikablad – som är kärlekens krydda!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi