Hoppa till huvudinnehåll

Rudolf-låda

Det här är en riktigt matig paj som räcker till för många.

Ingredienser

Anvisningar: 

Häll ½ liter sjudande vatten över karljohanssvamparna och låt dra.

Hetta upp oljan i en väldigt stor, tjockbottnad kastrull och tillsätt löken, morötterna och vitlöken. Fräs i 10 minuter medan du rör om. Strö över lite salt ifall det ser ut att börja brännas.

Häll vattnet av karljohanssvamparna, men spara vattnet. Hacka dem grovt, och lägg dem i grönsaksblandningen tillsammans med de hackade champinjonerna. Fräs i 5 minuter och häll blandningen i en skål. Nu är det dags att bryna köttet.

Häll lite mera olja i kastrullen och lägg i all färs. Vänd med en träslev tills färsen finfördelats. Stek under omrörning i 5 minuter till färsen inte längre är rå. Salta ordentligt, och häll grönsaksblandningen i färsblandningen. Rör ner mjölet, och häll i vattnet som svamparna legat i, tomatkrosset, tomatpurén utrörd i vatten, marsalavinet, och några droppar worcestershiresås. Rör om ordentligt, och låt puttra sakta på svag värme med locket till hälften tillslutet i 40–60 minuter.

Koka under tiden potatisen i en stor kastrull med saltat vatten tills den är nästan genomkokt. Skala och skär palsternackorna i bitar, och lägg i potatiskastrullen. Låt koka tills allt är mjukt, häll av vattnet och låt ånga av.

Värm mjölken och smält smöret i den varma potatiskastrullen. Pressa eller mosa ner potatisen och palsternackorna i mjölk-smörblandningen. Tillsätt lite muskot och salta efter behag.

Häll färsblandningen i ett stort ugnsfat, cirka 37 cm x 35 cm, och bred ut moset ovanpå med en slickepott. Se till att moset går ända ut till kanterna, så att färsblandningen inte puttrar över kanterna i ugnen senare. Gör ränder i moset med en gaffel, klicka över smör, och häll över några droppar worcestershiresås.

Om du sätter lådan i ugnen direkt räcker det med ungefär 10 minuter i 225°C för att den ska bli rykande het, och knaprig och gyllenbrun på ytan. Om du sätter den i ugnen senare behöver den en timme i 190°C.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi