Hoppa till huvudinnehåll

Rabarber- och vingelé

En underbart rosa och dallrande dessert...

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär rabarbern i 2–3 cm stora bitar och lägg i en ugnsform. Strö över sockret, häll över vattnet och apelsinsaften, och täck med metallfolie. Ställ in i 190°C varm ugn i en timme och låt sedan svalna.

Olja en geléform eller kakform (med hål i mitten) med en vegetabilisk olja som inte ger någon smak. Har du en form med lock ska du olja även det.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten till de mjuknar (cirka 5 minuter). Sila under tiden av den avsvalnade rabarbersaften i en kanna, så att du får bort rabarberbitarna. Men pressa inte på bitarna – det ska bli en kristallklar gelé. (Rabarberbitarna kan du sedan äta med förslagsvis vaniljsås, eller till frukost med grekisk yoghurt.) Häll sedan så mycket vin i rabarberavkoket att den totala mängden vätska blir 1 ½ liter. Smaka av för att se om blandningen är bra.

Häll upp ett par deciliter av saft-vinblandningen i en kastrull och värm tills den nästan börjar koka. Ta av kastrullen från värmen. Krama ur de nu mjuka gelatinbladen och sänk under omrörning ner dem i den uppvärmda rabarber-vinblandningen. När gelatinet har löst upp sig kan du hälla över resten av rabarber-vinblandningen under omrörning. Häll slutligen all vätska i formen och ställ den i kylen i minst 6 timmar, gärna ett dygn, så att den stelnar ordentligt. Stjälp sedan upp den underbart rosa och dallrande gelén på ett kakfat!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi