Hoppa till huvudinnehåll

Palsternackssoppa med päron

Den här originella soppan är en riktig höjdare, som passar väl som lunch eller förrätt. Servera gärna med en klick mjukost med blåmögelostsmak.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala och tärna palsternackorna, skala och tärna äpplet och skala och hacka löken. Fräs löken på svag värme, tillsätt curry och fräs nån minut. Häll i vatten, tillsätt fonden och palsternacka och päron. Stick ner ett lagerblad. Koka under lok ca 30 minuter.

Under tiden skalar du den sista palsternackan och hyvlar tunna flarn från den med en potatisskalare. Hetta upp matoljan i en kastrull tills den blir riktigt het (men inte ryker!). Fritera flarnen, några åt gången, och lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

När soppan är klar, lyft av den från spisen och purea den med mixerstav. Ställ tillbaka på plattan och häll i grädden, hetta upp. Häll upp soppan i djupa skålar och arrangera några flarn vackert i mitten.

Soppan är ganska söt, och för att balansera upp den kan man gärna sätta i en klick mjukost med blåmögelostsmak. Mögelost och päron är ju en klassisk kombination!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet