Hoppa till huvudinnehåll

Biff med bearnaisesås

Nigella Lawson serverar en ljuvlig bearnaisesås till biffen. Servera med bröd som man kan doppa i såsen!

Ingredienser

Anvisningar: 

Koka upp vatten i en kastrull och låt sjuda. Lägg äggulorna, den torkade dragonen, dragonättikan, och en gnutta salt i en rostfri skål. Lyft skålen ovanpå kastrullen med det sjudande vattnet, men akta så att skålen inte nuddar vid vattnet. Vispa ordentligt hela tiden medan du rör ner en smörtärning åt gången. Ta god tid på dig och vänta tills en smörtärning har smält innan du sätter i nästa. På så sätt kommer såsen att tjockna precis lagom. Det är en god idé att ha en kastrull med kallt vatten i närheten, så att du kan sänka ner skålen i den ifall såsen ser ut att tjockna för snabbt eller skära sig. När allt smör har smält lyfter du skålen av kastrullen och vispar i citronsaften. Låt sedan såsen stå och svalna, den får gärna vara rumstempererad vid serveringen. Innan du serverar den ska du bara röra i lite hackad färsk dragon, det gör såsen ännu fräschare och förstärker örtsmaken.

Värm en grillpanna på medelstark värme. Pensla köttet – inte pannan - med olja. På så sätt osar det mindre. Grilla köttet i ett par minuter på varje sida, beroende på hur välstekt du vill ha det. Råkar du inte ha en grillpanna kan du steka köttet i en vanlig stekpanna. När köttet är färdigstekt lyfter du upp det på ett skärbräde, saltar och pepprar det, och låter det stå och svalna i någon minut. På så sätt bibehåller det sin saftighet, i stället för att köttsaften rinner ut på skärbrädet. Skär sedan upp det på snedden i tunna skivor, och servera med en grönsallad och baguette. Baguetten kan man sedan doppa i den smöriga såsen och i den härligt röda köttsaften.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi