Hoppa till huvudinnehåll

Grekisk lammgryta

Nigella kryddar sin grekiska lammgryta med oliver, vitlök, lagerblad och oregano. En örtigt syrlig oregano-fetaostblandning toppar grytan.

Ingredienser

Anvisningar: 

Dela köttet i bitar, och bryn i oljan i omgångar i en stor gryta. Finfördela den skalade löken, vitlöken och selleristjälkarna i en matberedare. Plocka upp köttet ur grytan, och lägg i grönsaksblandningen i stället. Du behöver inte tillsätta mera olja, det räcker med den som finns kvar i grytan. Låt puttra i 5 minuter, bara så att blandningen mjuknar, men inte får färg.
Skala under tiden morötterna och dela i stora bitar.

När grönsaksblandningen puttrat klart tar du upp hälften av den, och breder ut den andra hälften på grytans botten. Lägg i det brynta köttet, och ovanpå det den resterande grönsaksblandningen. Lägg sedan i morotsbitarna, lagerbladen, oreganon, tomatkrosset, vitvinet och vattnet. Nu verkar grytan väldigt vattnig, men en del vätska kommer att koka bort, och makaronerna ska dessutom koka i den senare. Koka upp, och låt puttra sakta under lock i 2 timmar. (Man kan även ställa in grytan i ugnen, huvudsaken är att den får 2 timmar i svag värme.)

Plocka sedan upp morotsbitarna ur grytan. (Ringla över dem lite ligurisk olivolja och strö salt över – det är kockens privilegium att få avnjuta dem!) Häll makaronerna i grytan och låt koka i cirka 10 minuter. Hacka under tiden den färska oreganon, och blanda samman med fetaosten med bara händerna. När grytan är klar strör man bara över oregano-fetaostblandningen, som med sin örtiga syrlighet får smälta ner i den söta lammgrytan.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi