Hoppa till huvudinnehåll

Thailändsk skaldjurscurry med gul pumpa

Nigella wokar lax och räkor tillsammans med pumpa och pak choi.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ös upp det tjocka övre lagret av kokosmjölken, och sätt i en stor kastrull eller gryta tillsammans med currypastan. Värm på medelvärme, och låt fräsa medan du rör om med en visp eller träslev. Fortsätt röra och häll i resten av kokosmjölken, fiskbuljongen, fisksåsen, sockret, citrongräset, limebladen och gurkmejan. Låt koka upp och tillsätt pumpan. Allt får sen puttra på tills pumpan börjar mjukna. Det tar cirka 15 minuter, men koktiden kan variera beroende på pumpa. En del squashsorter kokar man på 5 minuter.

Du kan tillreda rätten i förväg ända hit, och i så fall kanske stänga av värmen medan pumpan ännu har kvar lite tuggmotstånd, eftersom den fortsätter mjukna så länge vätskan är varm. Fem minuter innan du vill servera rätten behöver du sen bara tillsätta laxen och räkorna.

Låt grytan puttra ordentligt, och lägg i laxen och räkorna. (Om räkorna är djupfrysta ska du lägga i dem först.) När laxen och räkorna är genomkokta – vilket inte borde ta mer än 3–4 minuter – rör du i pak choi, riven i mindre bitar, och trycker ner med en träslev. När den mjuknat pressar du i saften av en halv lime. Rör om, smaka av, och tillsätt mera limesaft om du tycker att det behövs. Ta av grytan från värmen och häll gärna upp i en stor skål. Strö över koriandern. Det viktiga är att du strör över koriandern strax före servering. Sätt dessutom fram mera hackad koriander, så att var och en kan förse sig. Servera med jasminris eller basmatiris.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi