Hoppa till huvudinnehåll

Chokladtårta

Ibland behöver man tröstmat, av en eller annan anledning. Denna himmelskt goda chokladtårta hör till Nigella Lawsons favorithumörhöjare.

Ingredienser

Anvisningar: 

Sätt ugnen på 180°C.

Häll det smälta och avsvalnade smöret i en stor skål tillsammans med majsoljan och vattnet. Rör samman. I en annan skål blandar du vetemjölet, sockret, muscovadoråsockret, kakaopulvret, bakpulvret och bikarbonaten. Häll i skålen med smör-olje-vattenblandningen och rör samman utan att vispa. I en tredje skål blandar du gräddfilen, äggen och vaniljextraktet, och häller sen blandningen i resten. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i två kakformar (cirka 20 centimeter i diameter), som du smörat och klätt med t.ex. silikonpapper i botten. Grädda i 50–55 minuter tills de börjar lossna från formarna, men fortfarande är ganska mjuka i mitten. Låt svalna helt över galler.

Glasyren på en chokladtårta ska vara en smaskig chokladglasyr. Smält chokladen. På medelvärme i mikron går det på 3 minuter. Rör samman smöret med florsockret, som du tillsätter en sked åt gången så att glasyren blir jämn. Tillsätt vaniljextraktet och den smälta och avsvalnade chokladen, och rör till en jämn och himmelskt god smet. Lägg sen ¼ av glasyren mellan tårtbottnarna, och bred resten över kakan, även sidorna.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi