Hoppa till huvudinnehåll

Ostbiffar med rostad potatis och persiljestuvade morötter

Snabbmat som trots att det går undan i tillredningen består av många element och smakar mums!

Ingredienser

  • 800 gram (g) malet kött- Ostbiffar
  • 1 deciliter (dl) ströbröd- Ostbiffar
  • 2 deciliter (dl) sodavatten- Ostbiffar
  • 0.5 deciliter (dl) grädde- Ostbiffar
  • 1 st ägg- Ostbiffar
  • 0.5 st buljongtärning- Ostbiffar
  • 200 gram (g) prästost- Ostbiffar
  • 1.5 kilogram (kg) potatis- Rostad potatis
  • 0.5 deciliter (dl) rypsolja- Rostad potatis
  • 3 klyfta vitlök- Rostad potatis
  • 1 bunt rosmarin- Rostad potatis
  • 600 gram (g) morot- Persiljestuvade morötter
  • 1 deciliter (dl) gul lök- Persiljestuvade morötter
  • 3 matsked (msk) vetemjöl- Persiljestuvade morötter
  • 4 deciliter (dl) mjölk- Persiljestuvade morötter
  • 1 deciliter (dl) grädde- Persiljestuvade morötter
  • 1 deciliter (dl) persilja- Persiljestuvade morötter
Anvisningar: 
Ostbiffar:

Blanda ströbröd, sodavatten, grädde och ägg. Smula i den halva buljongtärningen så den får lösa upp sig. Rör sedan ned det malda köttet och den rivna osten. Smaka av smeten med salt och peppar. Forma den till biffar och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.


Rostad potatis:

Skär potatisen i klyftor och blanda dem med oljan. Plocka rosmarinen i små knippen och blanda den med potatisklyftorna tillsammans med vitlöksklyftor, salt och peppar. Lägg allt på en ugnsfast form och rosta på 170ºC tills klyftorna fått en fin färg, ca 15 minuter.

Persiljestuvade morötter:

Skala morötterna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet. Smält smör i en kastrull, tillsätt den hackade löken och låt den fräsa en stund tills den fått fin färg. Pudra på vetemjölet och blanda om. Häll på mjölk och grädde och låt blandningen koka till en simmig konsistens under omrörning. Lägg morotsbitarna i såsen och låt dem koka upp tillsammans. Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt den hackade persiljan vid servering.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi