Hoppa till huvudinnehåll

Kuchen med äpple och björnbär

Under ett ljuvligt smultäcke döljer sig en saftig fyllning av bär och frukt...

Ingredienser

Anvisningar: 

Häll mjölet (undantaget 1/2 dl som du behöver när degen ska knådas), sockret och torrjästen i en stor skål. Vispa samman den ljumma mjölken, äggen, det rivna citronskalet, vaniljextraktet och kanelen i en annan skål. Häll de våta ingredienserna i de torra medan du rör om tills allt blandats samman. Tillsätt sen det mjuka smöret och knåda degen tills den blir jämn. Låt den jäsa i en smörad skål i en timme under t.ex. plastfolie. Då bör den ha jäst till dubbel storlek.

Ge nu den jästa degen ett par ordentliga smockor! Sen får den vila lite innan du breder ut den i en form, cirka 20 x 30 centimeter. Det kan verka omöjligt att få den att täcka hela formen, men pressa den bara utåt, och låt den eventuellt vila lite emellan. Vispa sen samman ägget, grädden och kanelen, och pensla över kakbotten.

Värm ugnen till 200°C.

Skala och skär äpplet i små bitar, blanda det i en skål med björnbären och det rivna citronskalet. Sprid ut blandningen över kakbotten.

För smultäcket häller du mjölet, den malda mandeln, kanelen och de kalla smörtärningarna i en skål och nyper samman. Häll över sockret, råsockret och mandelspånen, och rör samman allt med en gaffel. (Inte en sked, för då klumpar det sig.) Häll smultäcket över bärfyllningen, och ställ in kakan i ugnen i 15 minuter, dra ner temperaturen till 180°C och grädda i ytterligare 20 minuter tills kakan fått en fin färg.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi