Hoppa till huvudinnehåll

Skinka i Coca-Cola

Nigella Lawson kastar alla hämningar och ger sig in för skräpmat. Det blir skinka i Coca-Cola!

Ingredienser

Anvisningar: 

Man behöver inte blötlägga lättrimmad skinka. Har du en välsaltad skinka kan du lägga den i en kastrull med kallt vatten och koka upp, och sen hälla av i ett durkslag. Annars lägger du skinkan direkt i en kastrull, med svålen neråt. Tillsätt löken och häll över Coca-Colan. Låt koka upp och sedan sjuda, delvis under lock, i strax under 2 ½ timmar. Om du har en större eller mindre skinka kan du beräkna koktiden enligt 1 timme per kilo. Kom ihåg att skinkan ska stekas i ugn en stund också. Har du nyss tagit skinkan ur kylskåpet får du beräkna cirka 15 minuter extra för att den ska bli ordentligt genomkokt.

Ställ ugnen på 240°C.

När skinkan kokat klart lyfter du upp den ur kastrullen. (Men släng inte bort kokspadet! Du kan använda det som bas i t.ex. en bönsoppa.) Alternativt kan du låta allt svalna innan du tar itu med griljeringen. Skär sen loss svålen, men lämna kvar ett tunt fettlager. Skåra ytan i rutmönster med en vass kniv, och stick in en kryddnejlika i varje ruta. Stryk sen på den mörka sirapen så att den täcker hela ytan, men akta så inte kryddnejlikorna lossnar. Klappa sen försiktigt fast senapspulvret och råsockret över den kladdiga ytan. Placera skinkan i en ugnsform som du klätt med metallfolie, och stek i ugnen i cirka 10 minuter tills ytan är glansig och ”bubblar”.

Om du vill koka skinkan i förväg sticker du sen bara i kryddnejlikorna innan du griljerar den, då i 180°C i 30–40 minuter, och vrider sen upp värmen mot slutet ifall du tycker det behövs.

Den här skinkan smakar fantastiskt gott med vad som helst, gärna en äggstark majspudding, eller varför inte som smörgåspålägg? Har du en gång lagat skinka på det här sättet kommer du hur som helst garanterat att fortsätta med det!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi