Hoppa till huvudinnehåll

Mormors ingefärspudding

En smaskig pudding på mörkt bröd, russin och ingefärsmarmelad. Servera gärna med vaniljsås.

Ingredienser

Anvisningar: 

Värm ugnen till 180 °C.

Smöra en puddingform på cirka 1 ½ liter.

Lägg sultanrussinen i en liten skål, häll över rommen och värm i mikron i cirka 1 minut. Låt svalna. Det här är ett bra sätt att blöta upp russinen snabb och effektivt.

Bred smör på brödskivorna och lägg 2 matskedar ingefärsmarmelad på hälften av dem. (Spara lite smör att klicka över senare.) Tryck ihop till fem sandwichar, och skär dem på snedden till trekanter. Ställ trekanterna i formen t.ex. i en lång sträng på mitten, varannan med spetsen uppåt, varannan neråt, och sen en trekant på var sida om strängen. Men det gör man som man vill. Strö över sultanrussinen och den rom som eventuellt finns kvar i skålen.

Vispa äggulorna och ägget med strösockret, och rör i vispgrädden och mjölken. Häll smeten över brödet och låt stå och dra i 10 minuter. Klicka smör över de brödkanter som sticker upp. Blanda den malda ingefäran och råsockret, och strö över puddingen.

Ställ puddingformen på en bakplåt och grädda i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills smeten har stelnat och börjat stiga lite. Ta ut puddingen ur ugnen och låt stå i 10 minuter tills den har satt sig lite. Ös upp i skålar och servera eventuellt med vaniljsås till.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi