Hoppa till huvudinnehåll

Varm lammsallad med mynta och granatäpple

Med det här läckra lammreceptet kan du hitta det kockande som passar dig, istället för att du ska behöva leva upp till vad andra förväntar sig av dig.

Ingredienser

Anvisningar: 

Värm ugnen till 140 °C.

Bryn lammbogen, med den feta sidan neråt, i en stor ugnsform på spisen. Lyft upp den när den fått fin färg mitt på (så mycket mer går inte att bryna), och lyft den åt sidan medan du fräser grönsakerna lätt. Lägg dem i ugnsformen utan att tillsätta mer fett – det räcker med fettet som runnit ur lammbogen. Strö över lite salt och fräs grönsakerna lätt i ett par minuter. Häll över vattnet och lägg ner lammbogen i ugnsformen igen, denna gång med den feta sidan uppåt. Låt vätskan koka upp, täck formen med metallfolie, och ställ in den i den varma ugnen.

Låt lammbogen stå i ugnen över natten. Om man ställer in den innan man går och lägger sig är lammköttet perfekt till nästa dags lunch. Med den här låga ugnstemperaturen är det hur som helst ingen fara om man låter det stekas lite längre eller kortare tid.

Vill du tillreda köttet samma dag som det ska ätas, ska du värma ugnen till 170 °C och steka det i 5 timmar eller så. Tanken är att du ska hitta det kockande som passar dig, inte att du ska leva upp till vad du tror att andra förväntar sig av dig.

Cirka 1 timme innan du ska servera maten lyfter du upp köttet ur ugnsformen på en större tallrik eller ett skärbräde. Inte för att det behöver skäras – det är ändå så sönderkokt att det faller i bitar när du rör vid det med en gaffel. Strimla det, lägg upp på ett stort fat, strö över lite mer grovsalt, och färsk hackad mynta. Halvera granatäpplet och strö kärnorna från den ena halvan över köttet. Ett enkelt sätt att göra det är att hålla granatäppelhalvan över fatet, och banka med en träslev på skalet. Först händer ingenting, men snart kommer de röda, glansiga, saftiga pärlorna att regna ner. Ta den andra halvan och pressa den intensivt rosa saften över det varma köttet. Servera!

Blir det några rester kan man värma pitabröd i mikron, breda över ordentligt med hummus, ta det kalla lammköttet ur kylen och värma i mikron, och fylla pitabrödet med det. Lägg på färsk hackad mynta, svartpeppar, och vad helst du känner för. Rå finhackad rödlök är farligt gott till.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi