Hoppa till huvudinnehåll

Medelhavsmat

Två läckra och lätta medelhavsrätter - en förrätt och en efterrätt. Men förrätten kan lätt bli en ensamrätt och båda platsar på buffébordet!

Ingredienser

Anvisningar: 

Två läckra och lätta medelhavsrätter à la Peter af Björksten - en förrätt och en efterrätt. Men förrätten kan lätt bli en ensamrätt och båda platsar på buffébordet!

Antipaston
Skiva äggplantan och spola skivorna med kallt vatten, torka av skivorna och fräs dem i olivolja. Blanda äggplanta, hackad lök, olivolja, balsamvinäger strö över hackad färsk oregano. Låt dra några minuter.

Riv salladen ganska grovt och lägg i en skål, pudra över litet riven parmesan, några droppar olivolja och ett varv svartpeppar. Lägg upp i mitten på en stor tallrik eller vid buffet servering på fat.

Bygg upp portionen med en skiva rumsvarm Gorgonzola, oliver, lufttorkad skinka. Servera med rykande färsk batong samt välkylt Chablis.

Marinerad fruktsallad
Skala och tranchera frukterna i klyftor, varva frukterna i en skål och häll över teet. Låt dra i kylskåp c. 1 h. Servera med vispad grädde smaksatt med socker och kardemumma.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet