Hoppa till huvudinnehåll

Couscous

Älskad och hatad - couscous delar åsikterna. Nigella bjuder på couscous med nötter.

Ingredienser

Anvisningar: 

Fyll botten av en ångkokare – eller botten i couscousièren om du råkar ha en – med vatten och låt koka upp. När det nästan börjar koka fyller du en kastrull med vatten och sätter på den. Häll sen upp couscousen i en glasskål, tillsätt salt, krossa kardemumman och blanda med fingrarna. Häll över 1 liter kokande vatten och lägg en tallrik över glasskålen.

Låt stå och dra i 5 minuter, häll av vattnet, häll upp couscousen i ångkokaren eller den övre delen av couscousièren, och ställ ovanpå det kokande vattnet. Lägg smörskivorna ovanpå couscousen, lägg på locket och låt ånga i 7–10 minuter. Då borde couscousen vara mjuk och smöret smält. (Du kan göra det enklare om du vill, och låta couscousen stå och dra i kokhett vattnet i 10–15 minuter, men grynen blir då hårdare och klumpar lätt ihop sig. Det är ju i och för sig ingen katastrof, och du avgör själv hur mycket du vill anstränga dig.)

Rosta under tiden mandlarna genom att hetta upp dem i en torr stekpanna tills de börjar sprida sin doft och få färg. Lyft över dem på ett fat, och rosta pinjenötterna likadant. Hacka pistaschmandeln. När couscousen är klar häller du upp den i en skål, rör om med en gaffel (använd alltid gaffel – en sked mosar couscousen och gör den bara stabbig). Strö samtidigt i mandeln och pinjenötterna, och smaka av. Rör ner det mesta av pistaschmandeln och strö det sista över couscousen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi