Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakad laxfilé med smördeg

Genom att baka smördegen och laxen skilt för sig blir smördegen krispig och laxen saftig – en verkligt festlig och lättlagad rätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Inbakad fisk blir lätt degig. Vätskan från fisken blandas med smördegen och det hela blir en enda sörja. Genom att baka smördegen och laxen skilt för sig uppnår man ett betydligt bättre resultat. Smördegen blir krispig och laxen saftig – en verkligt festlig och lättlagad rätt.

Lägg smördegsbitarna på en plåt på bakplåtspapper. Pensla mitten av smördegsplattorna med lättvispat ägg (om man penslar på kanterna reser sig inte plattorna) och baka dem sedan i ugnen på 175°C till de är gyllenbruna, ca tio minuter.

Fräs champinjonerna i lite smör tills all vätska är borta och champinjonerna är gyllenbruna. Tillsätt den hackade löken, bacon och tomatpurén. Vänd sist ner färskosten. Smaka upp blandningen med salt och peppar. Salta och peppra fiskbitarna och lägg dem i en ugnsfast form. Fördela färskostblandningen på laxbitarna. Baka dem i ugnen 150°C tills laxens innertemperatur är 48°C.

Skär de bakade smördegsplattorna på mitten och lägg de bakade laxbitarna på den ena biten. Toppa med den andra smördegsbiten och garnera med lite plockad dill.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi