Hoppa till huvudinnehåll

Chokladtårta med gräddfyllning

En ganska så avancerad och tidskrävande chokladtårta som inte spar på kalorierna, men som smakar ljuvligt!

Ingredienser

Anvisningar: 

Värm ugnen till 180 °C.

Klä springformens botten med bakplåtspapper. Smält chokladen antingen i vattenbad eller i mikron, och låt sen smöret smälta i den varma chokladen.

Vispa 2 hela ägg och 4 äggulor med 75 g strösocker. Rör sen försiktigt ner choklad-smörblandningen, Cointreau och apelsinskal.

I en annan skål vispar du de 4 äggvitorna till ett fint skum, och tillsätter sen 100 g strösocker lite i sänder. Vispa tills vitan är formbar men inte hård. Vispa ner en rejäl klick vita i chokladsmeten för att göra den lösare, och vänd sen försiktigt ner resten av vitan. Häll smeten i springformen och grädda i 35–40 minuter tills kakan har stigit och spruckit, och mitten inte längre är lös. Låt den svalna över galler. Den kommer att sjunka ihop på mitten när den svalnar.

Strax före serveringen lägger du kakan på ett kakfat eller en tallrik och tar försiktigt bort formen. Bry dig inte om sprickor och ojämna kanter, den ska se ut som en krater. Vispa grädden tills den är fluffig, tillsätt vaniljextrakt och Cointreau, och fortsätt vispa tills grädden är fast men inte stel. Fyll kratern med grädden, och sikta över kakaon med en tesil.

Du kan göra det här till en påsktårta genom att vända ner 200 g smält choklad i den vispade grädden och strö över godisägg i stället för kakao. Uteslut då Cointreau ur både kakbotten och grädde.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi